sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Jokin tässä Kaliforniassa ei vain sovi minulle

Kärsin satunnaisesta aamupahoinvoinnista. Olen kärsinyt siitä jo varmaan yli vuoden. Jos kohtaus iskee, se tulee aika nopeasti sen jälkeen, kun olen syönyt aamupalan. Joskus kyseessä on lievä ällötys ja oksettava tunne. Joskus taas kohtaus on niin voimakas, että on pakko mennä makaamaan sohvalle. Tuntuu siltä kuin oksentaisi ihan kohta, mutta ei kuitenkaan oikeasti okseta. Olo menee yleensä kohtalaisen nopeasti ohi, yhtä nopeasti kuin tuleekin.

En muista, koska aloin kärsiä näistä pahoinvointikohtauksista, mutta muistaakseni siitä on jo yli vuosi. Ne alkoivat siis joidenkin kuukausien sisällä muutosta. Tulin totta kai nopeasti siihen tulokseen, että syömässäni aamupalassa on jotain minulle sopimatonta. Aamupalan muuttaminen ei kuitenkaan ole auttanut asiaa. Olen syönyt veteen tehtyä kaurapuuroa erilaisilla marjoilla tai ilman marjoja banaanilla tai marjoilla ja banaanilla. Olen syönyt paahtoleipää juustolla ja kurkulla. Olen syönyt hedelmä- ja vihannesmoothieita. Olen syönyt muroja maidolla. Toistaiseksi kohtaus on voinut tulla jokaisen näiden kohdalla. Kerran, kun olin flunssassa, aloitin aamuni pelkän teen juomisella ja jo sekin aiheutti äklöttävän olon.
Suodatettuun veteen tehtyä kaurapuuroa mansikoilla ja banaanilla. Voisi kuvitella, ettei tässä ole mitään aihetta voida pahoin.
Epäilin pitkään, että kohtaus johtuu kahvin juomisesta, koska kahvi on täällä erilaista kuin Suomessa ja varsinkin koska lisään kahviini maitoa ja se maitohan täällä vasta mystistä tavaraa onkin. Mutta ei se ollut kahvi, sillä en juo kahvia joka aamu, ja kohtaus voi tulla, vaikken olisi juonut kahvia. Nykyään käytän vain mantelimaitoa kahvini kanssa, joten se maitokaan ei selittänyt asiaa. Yhdessä vaiheessa epäilin, että kahvi ainakin pahentaa tilannetta ja tekee kohtauksen tulosta todennäköisemmän, mutta ei sekään ihan pidä paikkaansa: kohtaus voi tulla vahvana myös silloin, kun en ole juonut kahvia.

Hassuinta on se, että välillä tällaista kohtausta ei tule pitkään aikaan, mutta sitten se taas yhtäkkiä yllättää. En käsitä, en ollenkaan. Luulisi, että tässä ajan kuluessa olisi tottunut täkälaiseen erilaiseen ruokaan ja ainesosiin, mutta ilmeisesti sitten ei. Maitotuotteita en oikeastaan arkiruokavaliossa käytä, ellei lasketa paria kolmea juustoviipaletta per viikko ja jätskiä aina joskus (viime aikoina tosin usein), joten mikään maitoallergiakaan tätä ei selitä.

Kohtauksia ei koskaan tule muulloin kuin aamuisin, heti aamupalan jälkeen. En tiedä, mitä uutta voisin kokeilla aamupalaksi, joten olen pysytellyt noissa, mitä luettelin tuolla. Suomessa en koskaan kärsinyt vastaavasta. Närästyksestä en ole koskaan kärsinyt säännöllisesti, enkä tiedä, ovatko nämä kohtaukseni närästystä vai mitä ne ovat. Täällä asuessa kyllä kaikenlaista oiretta on näköjään tullut - en vieläkään ole unohtanut sitä järkyttävää ja mystistä mahakipua, josta kärsin toukokuussa ja jolle ei koskaan löytynyt selitystä...
Smoothie, joka sisältää omenaa, avokadoa, selleriä, parsakaalia, chia-siemeniä, lehtikaalia, minttua, jääkuutioita ja vettä. Luulisi tämän olevan ihan kohtalaisen hyvä aamupala, mutta kroppani on välillä eri mieltä. 
Kärsin myös edelleen niistä iho-ongelmista. Osa selittyy varmasti syömilläni herkuilla: keksit, karkit ja jätski eivät varmastikaan edesauta sitä, että iho pysyisi hyvänä ja puhtaana. Mutta silti epäilen, että ongelma on jossain muussakin kuin vain liiassa sokerissa ja rasvassa. Vaikka vähennän herkkujen syömistä, ihoni oireilee silti.

En ole osannut löytää syytä siihen, miksi ihoni reagoi, mutta todennäköisesti se, mitä pistän suustani alas, liittyy ongelmiin jotenkin. Suomalainen hydrokortison auttaa ongelmiini jonkin verran, mikä puhuisi sen puolesta, että kyseessä on jonkinlainen ihottumareaktio. Mahdollisia syitä reaktioille on kuitenkin monia. Ehkä olen allerginen jollekin, jota syön koko ajan? Tai sitten ongelma on laajempi. Kun miettii kaikkia niitä myrkkyjä, antibiootteja ja hormoneja, joita täkäläinen ruoka on täynnä, alkaa tuntua siltä, ettei ole ihmekään, jos iho reagoi. Ostamme orgaanisia tuotteita, mutta epäilen vahvasti, etteivät ne mitään myrkyttömiä täällä ole. Ja tietenkin ulkona syödessä tms. voi saada vaikka sitä hormoneilla kyllästettyä lihaa. Täällä on myös sokeria kaikessa varmaan triplasti enemmän kuin vastaavissa tuotteissa Suomessa. Herkkujen kokokin on isompi, joten niitä tulee syötyä kerralla enemmän. Ja sitten ovat ne kaikki myrkyt ja lisäaineet, joita ei suomalaisissa tuotteissa ollut, mutta joita täällä on. En edes tiedä, mitä kaikkea.

Ruoan lisäksi on vielä se mahdollisuus, mistä kosmetologini joskus puhui: vesi on täällä erilaista kuin Suomessa, joten ihoni saattaa reagoida sen takia. Tosin luuulisi, että ihoni olisi tässä jo tottunut toisenlaiseen veteen... Toisaalta voisi luulla, että ihoni olisi tottunut jo erilaiseen ruokaankin. Ellei sitten kyseessä ole joku allergia tai herkistymä.

Helppoahan on tietenkin syyttää Kaliforniaa. Luonnollisesti. Jos kerta Suomessa ei ollut jotain ongelmaa ja täällä on, niin selvähän se silloin on, missä se syy piilee. :D No ei... Oikeasti sanottuna en tiedä, mikä on syy ja mikä seuraus. Ovathan elintapani muutoinkin täällä aikalailla erilaisia kuin Suomessa.

10 kommenttia:

  1. Mulla tulee tuommoinen äkillinen pahoinvointi aina aamuisin jos nappaan vitamiinit tyhjään vatsaan. Yleensä en sitä virhettä enää tee mutta joskus epähuomiossa toimin näin, ja tulos on usein jopa oksentaminen. Eli luulisin että juuri nimenomaan on siitä kysymys, että tulee syötyä tyhjään vatsaan jotain mitä se ei kestä. Jos sulla tulee se vähän kaikesta niin se on tietty vähän ongelmallista. Pitää löytää joku semmoinen mitä se kestää, ja syödä sitä aina ihan ekana aamulla. Tai sitten pyrkiä siihen ettei vatsa ole ikinä ihan tyhjä. Tiedän sen ällötys-oksetusolon. Se menee onneksi tosiaan aika nopeasti ohi. Hankala tilanne :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle tulee vitamiineista ihan sama! Suomessa vedin joskus erehdyksessä tyhjään vatsaan - ei toimi. Täällä otan sen jälkeen, kun oon syönyt aamupalan. Pitikin mainita niistä tässä postauksessa... en nimittäin ole kokeillut jättää niitä pois aamupalalta pitkäksi aikaa. Jos ne vaikuttavat jotenkin tähän. Tosin luulisi, että niistäkin tulisi sitten joka päivä oireita...

      Poista
  2. Minulla on täällä Kaliforniassa ihan samanlaisia iho-ongelmia. Kävin taannoin kuukauden lomalla Suomessa, iho oli loistavassa kunnossa loman ajan, ja heti tänne palattuani iho meni taas huonoon kuntoon. Omituista!
    Kortisoniaei viitsisi käyttää, koska aurinko ja kortisoni ei ole suositeltava yhtälö. Olisi erittäin kivaa tietää, mistä tämä iho-oireilu johtuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En siis ole ainoa! Itse asiassa yksi kaveri, joka muutti tänne Suomesta, kärsii myös vähän samoista ongelmista. Jotain pahaa täällä siis selvästi on.

      Kortisoni ei tosiaan ole hyvä tällaisessa aurinko paistaa 360 päivää vuodessa -paikassa. :( Mä olen uskaltautunut käyttämään kerran tai pari viikossa tarvittaessa.

      Poista
  3. Minulla tuli myös usein paha olo aamiaisen jälkeen. Nyt juon joka aamu ensimmäiseksi hitaasti ison lasin vettä, jonka olen jättänyt illalla hapettumaan. Ei enää pahaaoloa. Matkoilla, kun en muista sitä tehdä/ei mahdollista, olo palaa taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä juon kanssa lasillisen vettä heti, kun herään. Tosin aina se ei oo seissy yön yli, vaan on ollut jääkaapissa.

      Poista
  4. Erikoista, toisaalta etenkin tuoreiden aineiden kanssa ongelmat ovat vähän samat kuin keski-Euroopassa, eli kasteluvesi on ihan mitä sattuu kusivettä ja tuotteet ympätään täyteen milloin mitäkin lannoitetta, hormoonia, myrkkyä, puhdistetta, kiillotetta tai vastaavaa. Parasta tässä kaikessa on se, ettei tuotteita testata ennenkuin niitä käytetään elintarvikkeissa(kaan), vaan myrkyt otetaan syyniin vasta, kun jotain vakavaa tapahtuu.
    Julia on minulle todennut, ettei täällä kannata luottaa mihinkään. Ei edes luomuun. Se toki tekee ruokailusta aika rasittavaa, kun mekin kuitenkin yritämme välttää ylimääräistä kemikaalikuormaa.

    Täällä muuten patjat käsitellään palonkestäviksi: valitettavasti se aine on todella vahvaa tavaraa. En yllättyisi jos se ärsyttäisi ihoa tai aiheuttaisi yönjälkeistä oloa.

    Tsemppiä kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se kasteluvesi ja puhdistusvesi täällä on tosiaan mitä sattuu. Mä aina pesen kunnolla kaikki "triple time washed - ready to eat" -jutut, koska hyi yäk. Mutta onhan se kraanavesikin aika mielenkiintoista. En siis sinänsä ihmettelisi yhtään, jos vesi aiheuttaisi ongelmia.

      Päänsärkyhän tästä kaikesta tulee, kun menee sillä "mihinkään ei kannata luottaa" -asenteella. Sillä itsekin menen, koska mihinkään ei tosiaan kannata luottaa. :D

      Poista
  5. Kylläpä luotte peloittavan kuvan näistä paikalliista kasviksista, jopa luomusta :). Että kaikki syötävä olisi myrkyllistä? Näinhän minä itsekin olen taipuvainen ajattelemaan, mutta yritän ajatella maalaisjärjellä, että on kai nyt sentään täällä(kin) jonkinlainen valvonta mitä ihmisille ravinnoksi tarjotaan.

    Mutta itse asiaan. Minä sain todella pahoja pahoinvointikohtauksia kun aloin syömään joitakin naisille suunnattuja vitamiineja. Ihmettelin aikani asiaa, mutta nopeasti löysin syyn pahoinvointiin, koska ruokatavat ovat olleet aika lailla samanlaiset aina. Hanavettä en ole koskaan juonut, en edes suodatettua, vaan ostan veden maun takia.

    The housewife...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Njooh, saattaahan tässä olla vähän sellaista liioiteltua pessimismiä ja skeptisyyttä ilmassa... Mutta eihän täällä rajoiteta ja estetä niin kuin EU:ssa. Ei kai sitä orgaanisen merkintääkään niin tarkasti valvota ja rajoiteta, kaikenlaista kamaa sen logon alta löytyy. Ja nämä elintarvikeviranomaiset ovat korruptoituneitakin vielä kaiken lisäksi (tai näin olen kuullut internetin ihmeellisessä maailmassa, joten sen on pakko olla totta :D). Mihinkäs siinä sitten luottaisi...? Mutta joo, maalaisjärki on aina hyvä pitää läsnä. Eiväthän nämä amerikkalaiset kuolla kupsahtele ruokansa takia, joten tuskinpa sitä itsekään sitten... Mutta iho-ongelmista haluaisin kyllä eroon.

      Mulla oli yhdessä vaiheessa naisille tarkoitettuja multivitamiineja. Ne loppuivat vähän aikaa sitten. Katsotaan, huomaanko eroa!

      Poista